Догађај

article image

ПРОСЛАВА ПРВЕ ГОДИШЊИЦЕ НАРОДНОГ ПОКРЕТА ДИНАРА-ДРИНА-ДУНАВ

Каћ, Сретење Господње, 15. фебруар 2014. године

Као што то и доликује, прослава годишњице Народног покрета Динара-Дрина-Дунав је пред више од шест стотина душа отпочела уз химну ''Боже правде'' и део црквеног тропара "Славите Господа" у извођењу изворне групе „Звуци с´ камена''.


Народни покрет Динара-Дрина-Дунав

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав је млад, снажан и одважан покрет, покрет препорода српског народа, његовог историјског отрежњења и освешћења, високих идеала, јаких моралних начела и реалних визија. То је покрет који дише пуним плућима, сваким даном расте и улази у срца нашег народа и надамо се да је испред свих нас још много, много лета које ћемо провести у здрављу, срећи и на весеље! Управо ово вече је презентовало дубоку посвећеност традицији и неговању културне баштине српског народа.

Томислав Бокан

Величанствени скуп је лепом речју и благословом увеличао игуман манастира Велика Ремета, отац Стефан. Игуман манастира Велика Ремета - отац Стефан

Вечерашњи гости и чланови Покрета су уживали у величанственим интерпретацијама угледнх драмских уметника, пријатеља Народног покрета Динара-Дрина-Дунав, Весне Павловић и Момира Брадића.  Била је то лепа прилика да чујемо песму „Србија“ у којој је песник Оскар Давичо исказао своју дубоку приврженост отаџбини Србији, а коју је надахнуто извео велики уметник, цењени глумац, господин Момир Брадић. Потом смо у интерпретацији глумице Весне Павловић, која се истакла играјући Јелену Анжујску на Данима јоргована као и Царицу Милицу на бројним сценама широм земље и света, послушали беседу владике Николаја Велимировића " Борба за веру".

Глумац Момир Брадић

И гудало које се као одбрамбени културни штит који је снажио српски дух и вољу у борби за опстанак и слободу током богате историје српског народа чуло и вечерас и то у рукама једног ововременог настављача традиције, истакнутог гуслара Вида Змијањца, који је извео песму „Српска република“.

Гуслар Вид Змијањац

Величанственом скупу се, пропраћен громогласним аплаузом, обратио лидер Народног покрета Динара-Дрина-Дунав који је поздравио све присутне пожелевши свима нама срећан први рођендан уз  жељу за раст и јачање нашег Покрета из дана у дан. Он је такође указао и на важност тренутка у коме се налазимо пред ванредне парламентарне изборе који ће се одржати 16. марта као и потребу да овог пута будемо јединствени, те позвао све присутне да подрже листу Српске напредне странке „Александар Вучић-Будућност у коју верујемо!“

Томислав Бокан

„Свако време има свог јунака“, написао је наш истакнути текстописац Лазар Лазо Пајчин у једној од својих песама посвећеној Народном покрету Динара-Дрина-Дунав. Он је између осталих ове године постао део традиције као добитник престижног признања „Амбасадор српског народа“.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав

Добитници признања „Витез српског народа“ су: Вељко Мијаиловић, Владимир Јелић, Радослав Пилиповић, Никица Пилиповић, Петар Божовић, Драган Бањац, Илија Малетић, Мирко Пајчин-Баја Мали Книнџа, Предраг Елез, Горан Тепић, Игуман манастира Велика Ремета отац Стефан.

Добитници признања „Јунак српског народа“ су: Зоран Танкосић Тане, Милован Мима Кондић, Душко Корњача, Небојша Плећаш, Стојан Шатара, Васо П. Буњац.

За несебичну подршку и свесрдан допринос неговању традиције, културних и духовних вредности српског народа, признањем „Амбасадор српског народа“  су се окитили: Лазар Лазо Пајчин и Момир Брадић Народни покрет Динара-Дрина-Дунав

Програм су својим величанственим изведбама осим изворне групе „Звуци с´ камена“  увеличали Културно-уметничко друштво ''Вила'' из Новог Сада и оркестра Културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“ из Каћа те изворна група „Ликос“ из Новог Сада. Ови врхунски уметници су своје појединачне наступе крунисали заједничком изведбом композиције „Живела Србија“.

Народни покрет Динара-Дрина-Дунав

Задовољство је било, дружити се и делити ову енергију. Верујемо да су сви присутни уживали у вечерашњем културном програму, а изузетна нам је част што смо

кроз игру, песму и реч  поделили задовољство обележивши прву годишњицу бивствовања Народног покрета Динара-Дрина-Дунав у духу вере, богате традиције и културне баштине нашег народа.

У наставку вечери уживали смо уз музичко забавни програм који су припремили наши еминентни извођачи завичајних и модерних песама: Миле Делија, Миломир Миљанић, Ћана,  Карановић, Баја Мали Книнџа и Минђушари!



Галерија слика

slika