Догађај

article image

ТОМИСЛАВ БОКАН: Новом Саду треба хиљаду нових радних места

  • Народни покрет Динара-Дрина-Дунав појавио се на политичкој сцени средином фебруара ове године, а његов лидер је Томислав Бокан, члан градске владајуће коалиције и директор ЈП „Урбанизам“.

Био је носилац листе Ромске демократске странке која је на последњим локалним изборима ушла у Скупштину града и са својих шест одборника наступа у оквиру одборничке групе „Сви за Нови Сад“, заједно са Српским покретом обнове. Бокан у интервјуу за „Интервју петком“ истиче да покрет 3Д има високе политичке а,биције како на локалном, тако и на покрајинском нивоу.

– Динара-Дрина-Дунав је нови покрет на политичкој сцени града и Покрајине и свежина у политичком смислу. То је покрет препорода српског народа, историјског отрежњења и освешћења, покрет високих идеала и јаких моралних начела и реалних визија пута садашњости и будућности српског народа у заједништву са свим осталим националним заједницама у нашем граду, нашој Војводини и отаyбини Србији. Прошли век је био век страдања и голготе, а овај век треба да буде век опоравка и васкрснућа српског народа кроз духовност, образовање и културу. Превасходно, боримо се за очување и неговање завичајне традиције, националног идентинтета и поноса, културне баштине и културног наслеђа нашег народа, а интензивно ћемо радити и на повезивању наше дијаспоре. Не желимо да нам неко отргне оно што је наше.


  • Збогчега сте покрету дали име Динара-Дрина-Дунав?

– Динара значи тип горштачког човека од Велебита до Проклетија који је вековима долазио у нашу равницу. Дрина је река која треба да спаја, а не да раздваја нашу браћу са обе стране, а Дунав је највећа европска улица. Наша Војводина је највеће имиграционо подручје кроз векове. Сви смо ми овде дошли. Неко је дошао за време Арсенија Чарнојевића,  у време велике сеобе Срба, неко је дошао за време Марије Терезије када су долазили Немци, Русини, Словаци и Мађари. Неко је дошао јуче, неко ће доћи сутра.


  • Да ли је Ромска демократска странка део новог политичког покрета или се ради о две независне политичке приче?

– РДС је један сегмент нашег великог народног покрета. Пре четири године, заједно са нашим председником Белом Курином кренули смо о реализацију политичке платформе која каже: „Ја јесам Србин, хришћанин, православац, али по економској припадности ја сам циганин“, указујући на беду, сиромаштво сваког нашег грађанина без обзира на верску, расну и националну припадност. Политичка сцена у Србији функционише као на пијаци. Једни се залажу за односе за ЕУ, други се залажу за односе са Русијом, Кином, Индијом и Бразилом, а ми се залажемо за сит стомак сваког нашег грађанина без базира на верску, расну и националну припадност. С том идејом смо кренули на изборе у Оyацима које је народ препознао и тамо смо добили једног одборника и учествујемо у општинској власти. Народ нас је бирао и у парламент Беочина и Новог Сада. Ми смо покрет регионалног карактера и за сада не планирамо да учествујемо на републичким изборима


  • Колико вам као лидеру покрета 3Д прави проблем прича коју су у јавност пласирали и ваши садашњи коалициони партнери, да је РДС чији сте носилац листе били, учествовала у куповини гласова на локалним изборима?

– Ми уопште немамо тај проблем. Ја јесам куповао гласове као и сви остали - програмом, идејама, политичким маркетингом и изборном кампањом. Поступак на суду се води за неких 6.000 динара, али то треба препустити правосудним органима да утврде чињенице да ли сам грешио, или нисам. Наши коалициони партнери СНС и ДШ су први после избора 6. маја, у жару политичке борбе, покушали да оспоре наш резултат, али нису успели. На крају су и кроз коалицију са нама у Новом Саду, која је веома стабилна, показали да смо релеватан политички фактор и као 3Д и као РДС која је део народног покрета.